Preobrat k trajnostnemu razvoju kovinskopredelovalne industrije

Podnebne spremembe že vplivajo na ves svet, na Evropo pa tudi čedalje pogostejše ekstremne vremenske razmere, kot so suša, vročinski udari, močno deževje, poplave in zemeljski plazovi.

Svet stremi k rešitvam za ublažitev globalnega segrevanja. Uporaba obnovljive energije iz energetskega sektorja za zmanjšanje emisij v vseh sektorjih je ključnega pomena za dekarbonizacijo svetovnega gospodarstva ter odpiranje popolnoma novih poslovnih modelov za dobavitelje energije.

Za doseganje podnebne nevtralnosti je potrebno zmanjšati emisije ogljika. S pariškim sporazumom se je Evropa zavezala, da bo do druge polovice 21. stoletja postala CO₂ nevtralna.

 

Kako zmanjšati emisijo CO₂ v kovinskopredelovalni industriji?

Ena od industrij, ki ima največje emisije CO₂, je prav kovinskopredelovalna industrija, zato se močno osredotoča na zmanjšanje emisij CO₂.

Skupna svetovna proizvodnja jekla naj bi se do leta 2050 povečala za 30%, zato je iz te panoge nujno potrebno zmanjšati emisije CO₂.

 

Večja hitrost in manjši vpliv na okolje, zahvaljujoč tehnologiji laserskih vlaken

Učinkoviti proizvodni procesi so ključni za odziv na kupčeva povpraševanja.

Da bi bili hitrejši in bolj CO₂ nevtralni, je podjetje Laser Ing opravilo tehnološki prehod iz klasičnih CO₂ laserjev na nove tehnologije, vlakenski laser.

Ta tehnološka preobrazba povečuje učinkovitost, saj z istim vložkom energije med razrezom ustvari dvakrat več energije v primerjavi z laserjem CO₂, hkrati pa zmanjša emisije CO2.

 

Z vlakenskim laserjem je možno doseči petkratno hitrost razreza, kar ustvari od tri do štirikrat več kosov na časovno enoto, in sicer s 50% manjšimi obratovalnimi stroški v primerjavi s CO2 laserji. To predstavlja veliko priložnost, ki temelji na ustvarjanju večjih zmogljivosti stroja. V kolikor se uporablja več laserjev, je možno dva CO₂ stroja za laserski razrez z enim vlakenskim laserjem. Slednje poveča proizvodno učinkovitost in zmanjša vplive na okolje – je dejal direktor in ustanovitelj podjetja, Anđelko Kaščel.

 

Laser Ing priporočila za zmanjšanje emisij CO2 v kovinskopredelovalni industriji

  • Optimizacija energije (prehod na novejšo tehnologijo, boljši izkoristek energije)
  • Recikliranje (boljši izkoristek odpadnih kovin)
  • Usposabljanje in ozaveščanje (ozaveščanje delavcev, da različni pristopi lahko optimizirajo uporabo strojev, opreme, procesov ter druge korake za učinkovito organizacijo proizvodnje)
  • Brezpapirno poslovanje (uporaba sistema ERP v vseh delovnih procesih)
  • Proizvodnja električne energije za lastne potrebe iz solarnih sistemov